Kaş Dökülmesi Nedenleri ve Belirtileri
Kaş dökülmesi, çeşitli etkenler nedeniyle kaşları meydana gelen kıl foliküllerinin keratin üretiminin aksaması durumudur. Bu tür durumlarda kaş üretimi geliştirilemez. Gündelik hayatta pek çok kişi, dökülme sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bazı vitaminlerin eksikliği böyle bir soruna yol açabilirken otoimmün hastalıklar ve hormon dengesizliği de dökülmeye neden olabilir.
Kaş Dökülmesi Neden Olur?
Kaş dökülmesi nedenleri farklılık gösterir. Bu nedenle dökülmenin ardındaki nedenlerin iyi belirlenmesi oldukça önemlidir. Kaş dökülmesi nedenleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
●Cilt hastalıkları
●Alopesi areata
●Stres
●Genetik etkenler
●Fiziksel travma
●Hormon düzensizliği
●Tiroid hastalığı
●Kaşların çok sık alınması ve kaşlara yoğun masaj uygulanması
●Kaşların sürekli yolunması
●Beslenme bozukluğu ve vitamin eksikliği
Kaş dökülmesi nedenleri yukarıdaki gibidir. Oldukça fazla etkileyici bulunduğundan kaş dökülmesi tedavisine geçilmeden önce etken nedenler doğru bir şekilde belirlenmiş olmalıdır.
Kaş Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Kaş dökülmesi çeşitli vitaminlerin eksikliği ile meydana gelebilir. A, C, E, B-7, B-12 ve D vitaminin yetersiz olması, dökülmelere sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra biyotin, çinko ve demir gibi maddelerin yetersizliği de dökülmenin ortaya çıkmasına neden olabilir. Demir eksikliği kaş dökülmesi sorunlarına neden olabildiği gibi diğer maddelerin eksikliği de dökülme problemlerinin görülmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle hangi vitaminlerin dökülmeye neden olduğu titiz bir şekilde belirlenmelidir.
Kaş Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?
Kaş dökülmesinde çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar, genellikle dökülme sorununu düşündürebilir. Kaş kaşıntısı ve dökülmesi başta olmak üzere sıklıkla görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
●Kaşıntı
●Ciltte kızarıklık ya da hassasiyet
●Ciltte renk değişiklikleri, ciltte koyulaşma ya da beyaz renkli plaklar halinde renginin açılması
●Ciltte kuruluk
●Cildin üst tabakasında dökülme meydana gelmesi
●Egzama
●Halsizlik, yorgunluk
●Ciltte solukluk
●Saçlı deride döküntü görülmesi, saçlarda dökülme, kırılma ya da yağlanma
Dökülme sorununda altta yatan nedenler farklılık gösterir. Bu nedenle dökülmeye neden olan faktörler, semptomları da etkileyebilir. Dolayısıyla semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Dökülen Kaşlar Tekrar Çıkar mı?
Kaş dökülmesi özellikle birçok kişide estetik bir kaygıya neden olur. Dökülen kaşların tekrar çıkıp çıkmaması, dökülmeye neden olan faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle dökülmeye neyin sebep olduğu hakkında detaylı bilgi sahibi olunması son derece önemlidir.
Dökülen kaşların tekrar çıkma ihtimali mevcuttur. Fakat burada önemli olan dökülmenin şiddetidir. Bunun yanı sıra dökülmeye neden olan etkenler, kaşların tekrar çıkıp çıkmayacağını doğrudan etkiler. Bunun yanı sıra kaşların tekrar çıkmasında sürecin hızı ve başarısı da kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Dökülmenin uzun süre devam etmesi ve kıl köklerinin zarar görmesi, yeni kaşların çıkmamasına neden olabilir. Fakat tıbbi tedavi seçenekleri, kaşların tekrar çıkması adına önemli olabilir.
Kaş Dökülmesi Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Kaş dökülmesinin sebepleri farklılık gösterdiğinden bazı durumlarda dökülme, çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Dökülme çoğunlukla estetik bir sorun olarak görülmekle birlikte dökülmeye neden olabilecek bazı sağlık sorunları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
●Hipotiroidi: Tiroid bezi yeterli ölçüde hormon üretemediğinde bu durum metabolizmanın yavaş bir şekilde çalışmasına neden olur.
●Alopecia Areata: Dökülmeye neden olabilecek sağlık sorunlarından bir diğeri de Alopecia Areata’dır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi saç ve kaş köklerine saldırır. Bu durum, dökülmelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
●Demir Eksikliği Anemisi: Vücutta demirin yeterli ölçüde olmaması, kaş ve saç dökülmelerine neden olabilir.
●Stres ve Psikolojik Sorunlar: Stres ve çeşitli psikolojik sorunlar, kaş bölgesinde dökülmelerin sebepleri arasında yer alır. Stresten kaş dökülmesinin tedavi edilebilmesi için stresin azaltılması gerekir.
Seboreik Dermatit: Kaş bölgesinde yağlanma ve kepeklenme gibi sorunlar, seboreik dermatitin göstergeleri arasında yer alır. Hastalık, kaş bölgesinde dökülme başta olmak üzere çeşitli semptomlara neden olur.
Kaş Dökülmesi Tedavileri Nelerdir?
Kaş dökülmesi tedavisi için farklı yöntemler mevcuttur. Fakat tedavi öncesinde dökülmenin altında yatan nedenlerin detaylı bir şekilde belirlenmiş olması son derece önemlidir. Çünkü bazı hastalıkların semptomu olarak dökülme ortaya çıkabilir. Dolayısıyla hastalığın tedavi edilmesi, dökülmenin de ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.
Dökülmenin sebebinin belirlenebilmesi için dökülmenin şiddeti başta olmak üzere birçok unsur göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca dökülmenin görüldüğü kişilerde klinik tablo oldukça detaylı bir şekilde incelenmelidir. Ayrıca dökülmeye neden olabilecek etkenler minimize edilmelidir.
Tedavide genellikle dermatolojik yöntemler tercih edilir. Bu yöntemler ile kaşlarda üretimi arttırmak hedeflenir. Bunun yanı sıra kıl foliküllerinde meydana gelen hasarın giderilmesi de amaçlar arasında yer alır. Eğer dökülmenin nedeni hormonal değişikliklerse uzman bir hekim durumu değerlendirdikten sonra endokrinolojik tedavi de yapılabilir.
Beslenmenin kaş üretimini desteklemesi mümkündür. Özellikle yetersiz beslenen kişilerde doğru beslenme son derece önemlidir. Bunun yanı sıra çeşitli vitaminlerin eksik olması, dökülmenin artmasına neden olabilir. Bu nedenle A ve C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminlerce zengin gıdaların tüketilmesi, yer yer takviyelerin alınması gerekebilir. Öte yandan demir, çinko gibi maddeler bakımından zengin olan gıdaların da tüketilmesi önemlidir.
Tedavi kapsamında PRP (Platelet Rich Plasma) yöntemi de tercih edilebilir. Kişinin kendi kanından plazma alınması ve kaş bölgesine enjekte edilmesi ile uygulanan yöntem, kıl köklerinin uyarılmasını hedefler. Böylelikle kaşların yeniden çıkması desteklenir.
Bunların yanı sıra kaş ekimi, microblading, çeşitli medikal tedaviler de tercih edilebilir. Uygun tedavinin belirlenebilmesi için doğru bir şekilde tanı konulması gerekir. Ayrıca dökülmenin ardında yatan etkenler titizlikle belirlenmelidir.
Kaş Dökülmesine İyi Gelen Doğal Yöntemler
Kaş dökülmesine iyi gelen çeşitli doğal yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin kullanılması da kaşların tekrar çıkmasını olumlu yönde etkileyebilir. Fakat bu yöntemler kullanılırken bazı özel durumlar göz ardı edilmemelidir. Hamilelikte kaş dökülmesi görülmesi halinde uzman doktor tavsiyesi ile hareket edilmesi oldukça önemlidir.
Kaş dökülmesi için tercih edilebilecek doğal yöntemler ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
●Dökülme önlemede etkili olan doğal yöntemlerden ilki Hint yağıdır. Omega-6 ve E vitamini içerdiğinden kıl köklerini besler.
●Aloe vera, çeşitli enzim ve vitaminleri bir arada barındırır. Bu ise kaşların tekrar çıkması adına etkili doğal yöntemler arasında yer almasını sağlar.
●E vitamini ve biotin içeren badem yağı, kaş köklerinin güçlenmesini destekler.
●Kaş köklerini güçlendirme etkisi bulunan lavanta yağı, yeni kıl köklerinin oluşumunu destekleyebilir.
Bunların yanı sıra vitamin takviyeleri de son derece önemlidir. Özellikle A ve E vitamininin dışarıdan alınması, vücuttaki eksikliğin giderilmesini sağlar. Ayrıca düzenli ve dengeli bir beslenme de kaşların tekrar çıkmasına destek olabilir. Omega-3 yağ asitleri, protein açısından zengin gıdalar ve sebze ile meyve tüketimi; kaş köklerinin beslenmesine destek olabilir.
Ayrıca kaş dökülmesinin engellenmesi için kaş bakımı da tercih edilebilir çözümler arasında yer alabilir. Clinyo’nın profesyonel hizmetinden faydalanarak kaş bakımı uygulaması sunan güzellik merkezlerini keşfedebilirsiniz. Taleplerinizi yerine getirebilecek güzellik merkezlerini belirleyip fiyat karşılaştırması yapabilir, randevunuzu oldukça kolay ve pratik bir şekilde oluşturabilirsiniz. Uzman hizmeti ile Clinyo, oluşturduğunuz kriterlere sahip güzellik merkezlerini sizlerle buluşturmaya devam ediyor.