{{getCategoryName(2)}}

Kirpik Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Kirpik dökülmesi, doğal bir döngüde ayda 2-3 kere meydana gelebilir. Fakat daha uzun süreli dökülmeler, çeşitli sağlık sorunlarıyla ilgili olabilir. Dökülme sorunu, özellikle estetik açıdan kişileri rahatsız edebilir. Bunun yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Bu nedenle dökülmenin altında yatanların belirlenmesi oldukça önemlidir.

Kirpik Dökülmesi Neden Olur?

Kirpik dökülmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Saçkıran ve tiroid hastalıkları, dökülmenin görülmesine neden olabilir. Tiroid bezlerinde yavaşlama ortaya çıktığında bu durum, kirpik bölgesinde dökülmelere sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra kirpik dökülmesi nedenlerinden bir diğeri de trikotilomani olarak da bilinen ve dürtü bozukluğu şeklinde adlandırılabilen hastalıktır. Bu hastalık, kişinin stres altında kaldığı dönemlerde kirpik ve saçlarını yolmasına neden olabilir.

Kirpik dökülmesi nedenleri arasında kemoterapi de yer alır. Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi, dökülmelere sebebiyet verebilir. Son olarak çeşitli vitaminlerin vücutta eksik olması, dökülmelerin nedenlerinden bir diğeridir. 

Dökülen Kirpikler Tekrar Çıkar mı?

Kirpik dökülmesi yaşayan kişilerde altta yatan etken unsura göre kirpikler tekrar çıkabilir. Eğer kirpik köklerindeki foliküller tahribata uğramamışsa kirpiklerin belirli bir zaman sonra tekrar çıkığı görülür. Dökülmenin sebebi ve kişinin sağlık durumu, kirpiklerin tekrar çıkıp çıkmayacağını doğrudan belirler. Mevsimsel kirpik dökülmesi belirli dönemlerde gerçekleşir. Daha sonra tekrar kirpiklerin çıktığı görülür.

Kirpik dökülmesi sonrasında tekrar kirpiklerin çıkması için 4 ila 8 hafta gerekli olabilir. Kirpiklerin kökünde kalıcı bir hasar bulunmaması durumunda kirpik oluşumu için belirtilen süre yeterli olacaktır. Kirpiklerin tekrar çıkma sürecini hızlandırabilmek için beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra yapılan makyajı doğru temizlik ürünlerini kullanmak son derece önemlidir. Son olarak göz hijyenine dikkat edilmelidir.

Kirpikler Kaç Ayda Yenilenir?

Kirpikler üç aşamadan geçerek belirli aralıklarla yenilenir. Bu aşamalar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

Büyüme aşaması (anajen): Kirpikler anajen aşamasında aktif olarak büyür. Çoğunlukla birkaç haftalık bir süreci kapsar.

Dinlenme aşaması (katajen): Bu aşamada büyümenin durduğu gözlemlenir. Ardından kirpik kökü küçülür.

Dökülme aşaması (telojen): Dökülmeden önce kirpikler dinlenme aşamasına geçer. 100 günlük bir süreci kapsayabilir.

Belirlenen döngü ile kirpikler 6 ila 10 hafta arasında yenilenmiş olur. Düzenli aralıklarla kirpikler dökülür. Daha sonra yeni kirpikler oluşur. Kirpik dökülmesi son derece doğal olmakla birlikte aşırı kirpik dökülmesinin ardında çeşitli hastalıklar bulunabilir. Bu nedenle kirpiklerin son derece fazla dökülmesi durumunda uzman bir doktora görünmek gerekir.

Kirpik Dökülmesi Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Kirpik dökülmesi birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle kirpik dökülmesi hangi hastalığın belirtisi sorusu kapsamında şu tür hastalıkların düşünülebileceğini belirtmek mümkündür:

Tiroid Hastalıkları: Tiroid bezinin az ya da çok çalışması kirpik bölgesinde dökülmeye neden olabilir.

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı): Göz kapaklarında iltihaplanma varsa kirpik diplerinde kepeklenme meydana gelebilir. Bunun yanı sıra kirpik bölgesinde dökülme de görülebilir.

Kanser Tedavileri: Kemoterapi başta olmak üzere çeşitli kanser tedavileri dökülmenin sebepleri arasında yer alır.

Göz Enfeksiyonları: Gözlerde virüs veya bakteri kaynaklı enfeksiyonlar dökülmelere sebebiyet verebilir.

Bunların yanı sıra bir tür otoimmün hastalık olan Alopecia Areata, dürtü bozukluğu olarak tanımlanan Trikotillomani de kirpik bölgesinde dökülmelerin sebepleri olarak düşünülebilir. Dökülmenin zaman içinde belirgin bir şekilde artması, uzman doktor kontrolüne ihtiyaç olduğunun göstergesidir. Çünkü normalden daha fazla ve uzun süren dökülmeler, farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Kirpik Dökülmesi Nasıl Geçer?

Kirpik dökülmesi, çeşitli tedavi yöntemleri ile durdurulabilir. Bunun için ilk olarak dökülmenin şiddeti ve nedeni doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Dökülme; stres, vitamin eksikliği, yanlış ürün kullanımı, hormonal değişiklikler ve yoğun göz makyajı gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan semptomlar incelendiğinde ve gerekli testler yapıldığında, dökülmenin ardında yatan neden açığa çıkarılabilir.

Dökülmenin nedeni belirlendikten sonra kirpik dökülmesi tedavisi için en uygun yöntem belirlenir. Genel olarak tercih edilebilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Kirpik uzatıcı etkisi bulunan ilaçlar tercih edilebilir. Doktor reçetesiyle kullanılması gereken bu ilaçlar, kirpiklerin daha kalın ve koyu görünmesini olanaklı hale getirir.

Çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle dökülmeler meydana geliyorsa antibiyotik kremler tedavi için uygun olabilir. Doktor tarafından önerilen antibiyotik kremler uygun şekilde kullanıldığında dökülmenin önlenmesine katkıda bulunur.

Topikal serumlar, kirpik köklerini uyarabilir. Bu ise kirpiklerin çok daha dolgun bir şekilde çıkmasını olanaklı hale getirir.

Bunların yanı sıra yaşam tarzında birtakım değişikliklerin yapılması da mümkündür. Yoğun bir şekilde makyaj yapıyorsanız makyajınızı doğru ve uygun temizlik ürünlerini kullanarak temizlemelisiniz. Bunun yanı sıra alerji tetikleyicilerinden uzak durmanız da ideal olabilir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilen kozmetik ürünleri kullanmanız, kirpiklerin çok daha fazla dökülmesine neden olabilir. Sağlıklı beslenme, kirpiklerin çok daha sağlıklı bir şekilde uzamasını mümkün kılar. Çeşitli vitamin ve mineralce zengin gıdaların tüketilmesi, kirpik sağlığını da olumlu yönde etkiler.

Kirpik Dökülmesine İyi Gelen Doğal Yöntemler

Kirpik dökülmesinin medikal tedavisi bulunmakla birlikte dökülmeyi azaltabilen doğal yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler, aynı zamanda kirpikleri güçlendirir. Kirpik dökülmesine iyi gelen doğal yöntemler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

İçeriğindeki E vitamini ile zeytinyağı, kirpiklerin sağlıklı bir şekilde uzamasına destek olur. Ayrıca kirpikleri güçlendirerek çok daha dolgun görünmesini sağlar.

Hint yağı, yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Yağ asitleri, kirpiklerin beslenmesini sağlar. Aynı zamanda dökülmesini engeller.

Kirpikleri nemlendirme etkisi bulunan aloe vera, besleyici özellikleriyle ön plana çıkar. Bunun yanı sıra içeriğinde antioksidanlar da bulunur. Düzenli bir şekilde kullanıldığında kirpikleri güçlendirir.

Yüksek E vitamini içeriği ile badem yağı, kirpiklerin beslenmesi ve güçlenmesini sağlayarak çok daha sağlıklı uzamalarını olanaklı hale getirir.

Yeşil çaylı kompres, yeşil çayın antioksidan özelliklerinden yararlanılmasını olanaklı hale getirir. Bu nedenle belirli aralıklarla yeşil çayla kompres uygulanması mümkündür.

Bunların yanı sıra sağlıklı beslenme de kirpiklerin sağlıklı bir şekilde uzaması ve dökülmelerin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. A, C ve E vitaminleri; kirpiklerin beslenmesini olanaklı hale getirir. Çok daha kuvvetli kirpik yapısını destekleyen bu tür vitaminler bakımından zengin besin maddelerinin düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Ayrıca doğru uygulanan kirpik bakımı da dökülmelerin önlenmesini olanaklı hale getirir. Siz de Clinyo’nun profesyonel hizmetinden faydalanabilir, aradığınız hizmeti sunan güzellik merkezleriyle iletişim kurarak kirpiklerinizin çok daha bakımlı ve sağlıklı bir form kazanmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Bunlar da ilgini çekebilir